Прогнозата, че в края на 2026 г. цената на литър бензин ще

...
Прогнозата, че в края на 2026 г. цената на литър бензин ще
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до увеличение на бензина с 50-80 ст. през 2026 г.

Прогнозата, че в края на 2026 г. цената на литър бензин ще скочи с 50-80 ст. за литър идва оттова, че тогава ще влезе схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз, засягаща постройките и превоза. Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в " Твоят ден "  по NOVA NEWS.

" От 1 януари 2025 година България ще стартира да пресмята квоти без да ги заплаща. Но това не значи, че няма да има друго административно нарастване на горивата. България има нови отговорности за енергийна успеваемост, чакаме нови условия за биогорива. Това още веднъж ще оскъпи продуктите. Преди 2027 година могат да се случат покачвания, които да са административно наложени ", сподели Бенчев.

" Ние отправихме манифест към претендентите за евродепутати, с цел да се разиска обща тактика по какъв начин тези ограничения да бъдат транспонирани, кои можем да осъществим и кои би трябвало да бъдат изменени ", съобщи специалистът.

Бенчев уточни, че в случай че страната няма ясна тактика във връзка с превоза, постоянно ще има неустановеност за цените на горивата. Той съобщи, че в случай че през тази година не се организира държавна политика във връзка с енергийната успеваемост, като да вземем за пример, основаването на фонд, ще се наложи тя да се извършва по доста по-скъп метод. 

Според притежателя на бензиностанция в Русе Венцислав Пенгезов цените на горивата нормално през лятото се покачват поради по-голямото ползване.

" Прогнозата ми е, че ще има задържане към сегашната стойност. Нивата се върнаха на към 83 $ за барел. Очаква се да излязат данни за инфлацията в Съединени американски щати, отчетът за потреблението за ОПЕК също. Не чакам изненади и отражение върху цената на петрола. Ескалиране на войната в Украйна или спора в Близкия изток, биха могли да дадат съществено отражение на цените на горивата. Президентската конкуренция в Съединени американски щати също въздейства на вложителите ", уточни той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР